top of page
Search
  • Writer's pictureDvasinis.lt

Visa tiesa apie čakras 2




1. TRADICIŠKAI KILDINAMA NE TIK VIENA, BET DAUG ČAKRŲ SISTEMŲ

Daugybė! Subtilaus kūno ir jo energijos centrų, vadinamų čakromis arba padmais (lotosais), ādharomis, lakṣyomis (židinio taškais) ir kt., teorija kilusi iš Tantrinės jogos tradicijos, klestėjusios mūsų eros 600–1300 m. ir yra išlikusi iki šių dienų. Susiformavusioje Tantrinėje jogoje, po maždaug 900 metų, kiekviena iš daugelio šios tradicijos šakų aiškiai išreiškė skirtingas čakrų sistemas, o kai kuriose šakose - daugiau nei vieną. Mokoma penkių čakrų, šešių, septynių, devynių, dešimties, dvylikos, dvidešimt vienos ir daugiau čakrų sistemų, priklausomai nuo teksto ir kilmės. Septynių, arba techniškai 6+1, čakrų sistema, apie kurią žino Vakarų jogai, yra tik viena iš daugelio, ir ji tapo dominuojančia maždaug XV amžiuje (apie tai daugiau IV-oje dalyje).

Dabar aš žinau, ką galvojate - „Tai kuri sistema yra teisinga? Kiek iš tikrųjų yra čakrų? “ Ir tai yra pirmas rimtas nesusipratimas.

Čakros nepanašios į organus fiziniame kūne; tai nėra fiksuoti dalykai, kuriuos galime ištirti taip, kaip gydytojai tiria nervinius centrus, su kuriais čakros buvo supainiotos XIX a. Energetinis kūnas (sūkshma-šrīra) yra ypatingai nestabili (taki) tikrovė, nes mes tikimės kažko nefizinio ir superjutiminio. Energetinis kūnas gali, kalbant pagrįsta patirtimi, reikšti bet kokį skaičių energetinių centrų, priklausomai nuo asmens ir atliekamos jogos praktikos.

Taip sakant, yra keletas centrų, kurie įeina į visas sistemas: tiksliau sakant, tai žemiau pilvo ar seksualinis centras, širdyje ir ar šalia galvos pakaušio, nes tai yra tos trys kūno vietos, kur žmonės visame pasaulyje patiria nepaprastus tiek emocinius, tiek dvasinius reiškinius. Tačiau be šių trijų čakrų yra didžiulė čakrų sistemų įvairovė, kurias aptinkame autentiškoje literatūroje. Viena iš jų nėra „teisingesnė“ nei kita, išskyrus tuos atvejus, kai tai susiję su labai konkrečia praktika. Pavyzdžiui, jeigu atliekate penkių elementų praktiką, tai jūs naudojate penkių čakrų sistemą (apie tai daugiau VI-oje dalyje). Jeigu jūs įsisavinate šešių skirtingų dievybių energiją, naudojate šešių čakrų sistemą. Akivaizdu, tiesa? Tačiau ši labai svarbi informacijos detalė dar nėra pasiekusi Vakarietiškos jogos.

Mes ką tik pradėjome leistis į Alisos triušio olą* (angl. Alice rabbit hole). Ar norite sužinoti daugiau?

(Christopher D. Wallis „The real story on the Chakras“ 2016; iš anglų kalbos vertė dvasinis.lt)

* įtraukianti ir daug laiko reikalaujanti tema.

Alisos triušio ola – tai metafora, kurios autorius yra anglų rašytojas Charles Lutwidge Dodgson (liet. Čarlis Dodžsonas), žinomas Lewis Carroll slapyvardžiu. 1865 m. jo išleistas romanas "Alisa Stebuklų šalyje" (angl. "Alice's Adventures in Wonderland" arba "Alice in Wonderland") yra laikomas vaikų literatūros klasika ir neturintis analogų pasaulyje, padaręs didelę įtaką fantastinės ir vaikų literatūros raidai ir susilaukęs daugybės pritaikymų. Ar pamenate pasakojimą apie septynerių metų mergaitę Alisą, kuri sėdėdama su seserimi ant upės kranto, pastebi baltą triušį ir nuseka jį iki olos? Įlindusi iš paskos į olą, Alisa atsiduria stebuklų šalyje. Ten mergaitė stebuklingu būdu įgyja galimybę keisti savo kūno proporcijas bei susiduria su keistais šios šalies gyventojais... 🙏 taigi, laukite tęsinio, sekdami dvasinis.lt facebook‘o paskyroje „Visa tiesa apie čakras“

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page